TIPURI DE TELERADIOGRAFII

Teleradiografia laterala capteaza elementele osoase ale craniului, profilul cranian si o parte a neurocraniului vazut din lateral, pe un singur film.

Este radiografia de electie folosita in diagnosticul si  pe parcursul tratamentelor ortodontice.

Este un tip de teleradiografie in care pacientul sta cu fata la receptorul de imagine.Acest tip de radiografii este folosit in special in evaluarea si planificarea tratamentului la pacientii cu asimetrii faciale.

INTREBARI FRECVENTE

Ce este teleradiografia?

Teleradiografia sau radiografia cefalometrica este o metoda de radiodiagnostic care ofera o imagine de ansamblu asupra structurilor osoase ale viscerocraniului si o parte a neurocraniului.

Teleradiografia este un examen indispensabil in ortodontie. Cu ajutorul ei se pot face predictii asupra cresterii mandibulare a copiilor, permitand efectuarea unor masuratori ortodontice exacte si se pot determina modificarile care au aparut in timpul tratamentului ortodontic.

Dar teleradiografia este utila si in chirurgia maxilo-faciala, in depistarea fracturilor si patologiei la nivelul masivului cranio-facial.

Eliberarea rezultatelor si intrepretarea lor

Intreg procesul, de la inregistrarea datelor dvs. si pana la eliberarea rezultatelor dureaza max.15 min.

Rezultatele se elibereaza pe film radiologic digital si in format electronic: mail sau CD, etc.
Interpretarea rezultatelor in cazul radiografiilor teleradiografiilor se fac de catre medicul dvs.ortodont.

Ce ar trebui sa-i spuneti tehnicianului radiolog inainte de efectuarea unei teleradiografii?

Inainte de efectuarea unei radiografii, tehnicianul radiolog trebuie sa fie informat daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata.

Cu toate veti fi  protejata cu sort de plumb in timpul expunerii iar cantitatea de radiatii este mica, nu este recomandabil sa efectuati niciun fel de radiografii, in special in primul si ultimul trimestru de sarcina.

Care sunt riscurile in cazul efectuarii unei radiografii intraorale?

Radiatiile emise de aparatele roentgen dentare, sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate cu risc (tiroida, abdomen, ovare, sani) e protejata printr-un sort special din plumb.

Radiografia dentara prezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata. Doza de radiatie primita in timpul efectuarii radiografiei dentare se masoara in unitati “rem”, sau unitati “sievert”.

Pentru comparatie doza in cazul unei radiografii dentare intraorale este de aprox 1µSv iar doza medie zilnica aborbita din radiatia de fond ( din mediul inconjurator) este de 10 µSv/zi.

In plus, in centrele noastre este respectat principiul A.L.A.R.A. (as low as reasonably achievable), adica folosim cea mai mica doza posibila, aplicabila cazului respectiv,  pentru un diagnostic corect.

Descrierea procedurii:

Procedura este foarte asemanatoare cu cea pentru efectuarea ortopantomografiilor.
Este folosit acelasi aparat ca si in cazul radiografiilor panoramice insa in cazul acesta aparatul capteaza imaginea dintr-o pozitie fixa, aflata la distanta de capul pacientului.

Inainte de pozitionarea la aparat, veti fi rugati sa indepartati de la nivelul capului si gatului orice obiect metalic: lant, cercei, agrafe, ochelari, piercing, lucrari protetice mobile (proteze).

Operatorul va va pune un sort plumbat special si veti fi invitat sa stati in fata aparatului in pozitie ortostatica, confortabila iar capul va fi fixat cu suportul de plastic pentru urechi (arata ca niste casti). Acest lucru asigura alinierea perfecta a capului, pentru a se obtine o imagine clara a structurilor urmarite.

Operatorul va iesi din sala si va declansa expunerea.Pe parcursul expunerii veti auzi un semnal sonor.Este important ca in acest timp sa nu va modificati deloc pozitia.

Nu veti simti niciun disconfort in timpul procedurii.

Apoi veti fi invitat in sala de asteptare, sa asteptati eliberarea rezultatului.