TIPURI DE RADIOGRAFII

Reprezinta examenul radiologic care ofera cea mai fidela imagine, la scara 1:1, pentru examinarea detaliilor de structura dentoalveolara si a proceselor patologice ce se pot gasi la acest nivel.

Pe o radiografie retroalveolara, cu o singura expunere, pot fi vizualizati intre 1-3 dinti alaturati.

Pentru dintii pluriradiculari pot fi necesare mai multe expuneri, pentru vizualizarea radacinilor din diferite unghiuri (incidente excentrice).

Este folosita in depistarea precoce a cariei dentare (interproximale si ocluzale) si a parodontopatiilor marginale.
Pe o singura imagine gasim coroanele dinti lor apartinand ambelor arcade, astfel fiind evidentiate grupe de dinti antagonisti in ocluzie, numarul lor variind cu dimensiunea filmului utilizat.

Este indicata in urmatoarele situatii clinice:

– investigarea palatului dur sau a planseului bucal ( corpi straini radioopaci, calculi salivari).
– stabilirea gradului de extensie oro-vestibulara a unor procese patologice.
– stabilirea orientarii spatiale a unor radacini cu directie aberanta sau a pozitiei dintilor inclusi.
– identificarea gradului de deplasare in sens vestibulo-oral a fragmentelor de fractura.
– in prezenta trismusului sau anchilozei ATM, afectiuni care nu permit deschiderea gurii

Este radiografia retroalveolara indicata pentru determinarea lungimii de lucru a canalelor radiculare in timpul tratamentului endodontic, inaintea obturatiei de canal prin folosirea markerilor radioopaci ( conuri de gutaperca) si dupa obturatia finala de canal, pentru verificarea corectitudinii obturatiei.

Este o metoda de investigatie radiologica prin care sunt preluate imagini detaliate a intregii danturi, la scara 1:1  pe radiografii retroalveolare.Numarul de expuneri necesare, variaza in functie de numarul dintilor prezenti pe arcade.

Status radiologic bimaxilar  – intreaga dantura este inregistrata, la scara 1:1, prin 14 radiografii retroalveolare si 4 radiografii bite-wing.

INTREBARI FRECVENTE

Ce ar trebui sa-i spuneti tehnicianului radiolog inainte de efectuarea unei radiografii?

Inainte de efectuarea unei radiografii, tehnicianul radiolog trebuie sa fie informat daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata.

Cu toate ca veti fi  protejata cu sort de plumb in timpul expunerii iar cantitatea de radiatii este mica, nu este recomandabil sa efectuati niciun fel de radiografii, in special in primul si ultimul trimestru de sarcina.

Eliberarea rezultatelor si intrepretarea lor

Intreg procesul, de la inregistrarea datelor dvs. si pana la eliberarea rezultatelor dureaza max.15 min. Rezultatele se elibereaza pe film radiologic digital si in format electronic:,mail sau CD, etc.

Interpretarea rezultatelor in cazul radiografiilor dentare se face de catre medicul dvs.stomatolog,

Descrierea procedurii:

Radiografiile intraorale digitale, se fac cu receptorul de imagine (placuta fosforica –  asemanatoare ca dimensiune filmului  dentar clasic),  plasat in cavitatea bucala.

Pentru ca imaginea sa fie clara si sa cuprinda exact zona de interes, este foarte important sa ramaneti nemiscati, pana dupa realizarea expunerii, care dureaza o fractiune de secunda. In timpul expunerii, incercati sa nu inspirati.

Placuta dupa expunere este  introdusa in scaner  iar imaginea este preluata in computer.

In cazul radiografiilor intraorale NU este necesar sa indepartati  obiectele metalice de la nivelul capului si a gatului, doar a lucrarilor protetice mobilizabile (proteze dentare).

Care sunt riscurile in cazul efectuarii unei radiografii intraorale?

Radiatiile emise de aparatele roentgen dentare, sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate cu risc (tiroida, abdomen, ovare, sani) e protejata printr-un sort special din plumb.

Radiografia dentara prezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata. Doza de radiatie primita in timpul efectuarii radiografiei dentare se masoara in unitati “rem”, sau unitati “sievert”.

Pentru comparatie doza in cazul unei radiografii dentare intraorale este de aprox 1µSv iar doza medie zilnica aborbita din radiatia de fond ( din mediul inconjurator) este de 10 µSv/zi.

In plus, in centrele noastre este respectat principiul A.L.A.R.A. (as low as reasonably achievable), adica folosim cea mai mica doza posibila, aplicabila cazului respectiv,  pentru un diagnostic corect.