INTREBARI FRECVENTE

Ce este osteodensitometria?

Testul densitatii osoase, cunoscut si sub numele de osteodensitometrie sau scanare DEXA, este metoda  cea mai utila pentru diagnosticarea osteoporozei si evaluarea riscului de fractura.
Densitometria osoasa este o procedura specializata, cu doze reduse de radiatii X,  utilizata pentru  masurarea densitatii osoase.

Scanarea este un test  rapid (15 min), sigur si fara durere, care arata cat de puternice sunt oasele si ajuta medicii sa ia decizii cu  privire la tipurile de optiuni de tratament, care sunt cele mai potrivite pentru pacientul respectiv.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin densitate osoasa scazuta (“oase poroase”). Densitatea scazuta a oaselor face ca oasele sa fie fragile si mai susceptibile la fracturi. La pacientii cu osteoporoza, o cadere minora poate provoca o vatamare majora, motiv pentru care depistarea precoce si tratamentul acestei afectiuni, sunt foarte importante.

Osteopenia este stadiul intermediar al slabirii osoase care, daca este lasata netratata, poate duce  la osteoporoza

Ce imbracaminte trebuie purtata in timpul scanarii?

Puteti  ramane imbracat pe parcusursul procedurii insa ar fi  recomandabil sa purtati imbracaminte  confortabila, lejera, fara fermoare, capse, nasturi metalici si catarame.

Ce ar trebui sa spuna pacientul tehnicianului radiolog inainte de un test de densitate osoasa?

-tehnicianul radiolog trebuie sa fie informat daca pacienta este gravida sau considera ca ar putea fi gravida

– tehnicianul radiolog va trebui, de asemenea sa stie daca au fost efectuate recent examinari cu bariu, injectii cu substante de contrast sau teste radioizotopice, sau daca a ingerat preparate pe baza de calciu inainte cu 24 de h.In aceste cazuri scanarea nu trebuie efectuata decat dupa 10-14 zile de la acestea.

Pacientul poate manca normal in ziua examinarii

Descrierea procedurii:

In camera de densitometrie exista doua echipamente: masa cu aparatul de raze X si sistemul informatic. Masa are un suport captusit pentru confortul pacientului.Pacientul este invitat sa stea intins si nemiscat pe  masa de examinare si sa respire normal pe tot parcurusul procedurii.

Scanerul pentru densitometrie osoasa produce un fascicol ingust de raze X, care nu poate fi vazut sau simtit si care trece de  la sursa de raze X din masa,  prin pacient, la detectoarele din bratul scanerului de deasupra pacientului. Operatorul, sta la consola computerului in timpul scanarii.

Scanarea completa a fiecarei regiuni dureaza intre 3-5 minute.
Nu este necesara o pregatire prealabila pentru testarea densitatii osoase.

Care sunt riscurile efectuarii unui examen osteodensitometric ?

Doza totala de radiatie primita la un test de densitate osoasa este mai mica decat o zecime din cea emisa in timpul unei radiografii toracice.
Osteodensitometria este considerata astfel, o procedura sigura si neinvaziva.

In plus, in centrele noastre este respectat principiul A.L.A.R.A. (as low as reasonably achievable), adica folosim cea mai mica doza posibila, aplicabila cazului respectiv,  pentru un diagnostic corect.

Eliberarea rezultatului DEXA

Odata ce testul este complet, operatorul va emite un raport osteodensitometric care contine imaginile scanate si masuratorile osteodensitometrice, pe hartie sau in format digital.
Raportul poate fi interpretat de catre medicul dvs. specialist , medicul care a ordonat efectuarea investigatiei sau interpretarea poate fi realizata in cadrul clinicii noastre, de catre medicii nostri radiologi.