INTREBARI FRECVENTE

Ce ar trebui sa-i spuneti tehnicianului radiolog inainte de efectuarea OPG ?

Inainte de efectuarea unei radiografii, tehnicianul radiolog trebuie sa fie informat daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata.

Cu toate veti fi  protejata cu sort de plumb in timpul expunerii iar cantitatea de radiatii este mica, nu este recomandabil sa efectuati niciun fel de radiografii, in special in primul si ultimul trimestru de sarcina.

Ce este ortopantomografia?

Ortopantomografia (OPG) sau radiografia panoramica capteaza imaginea intregii danturi si a maxilarelor, de la o articulatie la alta, pe un singur film, cu o cantitate redusa de radiatii si intr-un timp de examinare foarte scurt.

OPG releva o imagine de ansamblu a aparatului dentomaxilar si ofera medicilor stomatologi date importante care nu pot fi observate la examenul clinic despre numarul, pozitia, structura dintilor erupti sau neerupti, a radacinilor dintilor, relatia lor cu structurile de sustinere si de vecinatate: sinus maxilar, canal mandibular, etc..

Nu de puține ori, cu ocazia efectuării unei ortopantomografii, urmărindu-se un anumit aspect se depistează situații neprevăzute precum: carii recidivante,  resturi radiculare sub lucrări dentare, chisturi reziduale, dinţi incluşi, parodontite apicale cronice lent progresive, atrofii osoase verticale şi orizontale severe, anodonții ( lipsa unor muguri dentari din care să se formeze dintele), etc.

Din aceste cauze, ortopantomografia este un important instrument de diagnostic atat in evaluarea initiala cat si pe parcursul tratamentului si in evaluarea rezultatelor finale.

Descrierea procedurii:

Inainte de pozitionarea la aparatul OPG, veti fi rugati sa indepartati de la nivelul capului si gatului orice obiect metalic: lant, cercei, agrafe, ochelari, piercing, lucrari protetice mobile (proteze).

Apoi operatorul va va pune un sort plumbat special si veti fi invitat sa stati in fata aparatului OPG in pozitie ortostatica. Veti fi rugat sa va tineti cu mainile de manerele aparatului si  sa muscati usor cu dintii frontali pe piesa de muscat sterila pentru a aduce cele doua arcade in acelasi plan, si sa priviti confortabil inainte in oglinda aparatului.Operatorul va ajusta usor pozitia capului cu ajutorul layerelor luminoase, in functie de niste planuri de referinta si va va ruga ca pe timpul expunerii sa ramaneti nemiscat.

Apoi, operatorul va iesi din sala si va declansa expunerea.Pe parcursul expunerii veti auzi un semnal sonor iar o parte a aparatului se va roti in jurul capului dvs., proces care dureaza max. 15s.

Este important ca in acest timp sa nu va modificati deloc pozitia.
Nu veti simti niciun disconfort in timpul procedurii.

Dupa ce aparatul s-a oprit, veti fi invitat in sala de asteptare, sa asteptati eliberarea rezultatului.

Care sunt riscurile in cazul efectuarii unei radiografii panoramice?

In radiologia dentara in general, dozele de radiatii sunt foarte mici.Ortopantomografele moderne sunt dotate cu senzori ultrasensibili, iar expunerea nu este continua ci in impulsuri, astfel expunerea la radiatii este minimala.

Doza primita la un OPG este echivalenta cu doza absorbita intr-o zi din radiatia de fond (din mediul inconjurator).

In plus, in centrele noastre este respectat principiul A.L.A.R.A. (as low as reasonably achievable), adica folosim cea mai mica doza posibila, aplicabila cazului respectiv, pentru un diagnostic corect.

Eliberarea rezultatelor si intrepretarea lor

Intreg procesul, de la inregistrarea datelor dvs. si pana la eliberarea rezultatelor dureaza max.15 min.

Rezultatele se elibereaza pe film radiologic digital si in format electronic:,mail sau CD, etc.

Interpretarea rezultatelor in cazul radiografiilor dentare se face de catre medicul dvs.stomatolog, chirurg, ortodont, implantolog, etc..