Ce este mamografia?

Mamografia este un tip special de examinare radiologica a sanului, facuta cu ajutorul unui aparat radiologic numit mamograf.Pe mamografie se pot evidentia tumori care sunt prea mici pentru a fi detectate la palpare.

Mamografia este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi ce poate detecta precoce cancerul de san. Este o metoda ideala si indispensabila pentru femeile mai in varsta de 40 de ani, ce au un risc crescut de a face cancer de san.

O femeie se poate simti stresata in privinta efectuarii unei mamografii si a perspectivei de a descoperi o tumora. Majoritatea afectiunilor sanului insa, nu sunt maligne si chiar daca restul afectiunilor sunt date de cancer, peste 90% dintre acestea sunt curabile, daca sunt detectate precoce si tratate prompt.

Pregatirile pentru mamografie

Mamografia nu este dureroasa, insa unele  femei pot avea un usor disconfort momentan dar numai pe parcursul presarii sanului de catre aparat, procedeu necesar pentru a obtine o imagine clara si precisa.

La unele femei, produsele ce contin cafeina (cum ar fi cafeaua, cola, si ciocolata) pot face sanii sa fie mai sensibili.
Din acest motiv, femeile care sunt sensibile la cafeina ar trebui sa opreasca consumul de cafeina inainte de efectarea testului.
Fazele ciclului menstrual nu afecteaza calitatea imaginii; oricum este de preferat sa efectuati o mamografie atunci cand sanii nu sunt durerosi.

Anuntati-ne dacă ați avut o mastectomie anterioară și / sau implanturi mamare sau daca sunteti sau credeti ca ati putea fi insarcinata.
In primul si ultimul trimestru de sarcina nu e ste recomandabil sa efectuati niciun fel de radiografii.

Este de preferat sa purtati haine din 2 piese, cum ar fi pantaloni si bluza, pentru a simplifica dezbracarea pentru efectuarea mamografiei si sa indepartati obiectele metalice de la nivelul gatului si toracelui.
In orele de dinaintea efectuarii testului, evitati aplicarea de cosmetice, uleiuri, creme si in special talc sau deodorant.

Dati-i medicului radiolog toate mamografiile anterioare pentru comparatie, chiar daca acestea au fost facute in alte centre medicale.

Care sunt riscurile efectuarii unei mamografii?

Beneficiile screeningului cu ajutorul mamografiei depasesc riscurile de orice fel datorate iradierii. De curand s-a estimat ca iradierea necesara pentru efectuerea unei mamografii este mai mica decat iradierea cosmica la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte la peste 3000 de metri.
Folosirea unei doze scazute ii permite doctorului sa repete mamografia o data pe an incepand cu varsta de 40-50 de ani.

Dupa procedura

Dupa expunere, medicul radiolog va citi si analiza expunerea, eventual va face comparatii cu examene mai vechi.

Daca mamografia este normala, nu sunt necesare alte teste. Majoritatea modificarilor de la nivelul sanilor nu sunt maligne si la majoritatea femeilor nu se va detecta cancer mamar in timpul efectuarii unei mamografii obisnuite de rutina.
Daca o mamografie este normala ea poate fi repetata la fiecare 2 ani pentru femeile cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, si odata pe an la femeile ce au peste 50 de ani, sau in functie de cum considera medicul radiolog.

Daca rezultatele sunt anormale,  medicul radiolog poate sa prescrie o mamografie aditionala sau un examen ecografic al sanului, care nu este un inlocuitor pentru mamografie, dar este complementar cu informatiile obtinute cu ajutorul mamografiei, cat si alte examinari complementare.

Descrierea procedurii

Efectuarea unei mamografii este rapida si usoara si dureaza doar cateva secunde. Vi se va cere sa va scoateti toate hainele din partea superioara a corpului, inclusiv bijuterii sau obiecte de metal din jurul gatului. Apoi va trebui doar sa stati in fata unui aparat radiologic. Un technician radiolog va plasa sanul intre 2 placi de plastic. Placile vor presa usor asupra sanului si il vor face sa se aplatizeze suficient cat tesutul mamar sa fie vizualizat cel mai bine pe mamografie. Aceasta compresiune poate fi inconfortabila pentru cateva secunde, dar ajuta la imbunatatirea calitatii imaginii mamografiei. Presarea sanului pentru cateva secunde nu este daunatoare si minimalizeaza cantitatea de raze X necesara.

Tehnicianul va face 2 expuneri cu raze x pentru fiecare san (si va va repozitiona) pentru a avea o vedere completa a intregii glande.
Fiecare san va face o dubla scanare. In proiectia craniocaudala, particulele de raze X emise din partea superioara vor impresiona filmul radiologic pozitionat sub san. In proiectia medio-laterala razele X vin din partea interioara spre partea exterioara a sanului.
Femeile fara un istoric de probleme la nivelul sanului de obicei fac un screening mamografic.
Pentru femeile care au un istoric de probleme la nivelul sanului se va efectua o mamografie tintita pentru a evalua mai bine o anumita arie de la nivelul sanului.

Screeningul cancerului de san

Examenul screening efectuat cu ajutorul mamografiei si al medicilor radiologi special antrenati, permite detectarea precoce a cancerului, cand tratamentul cancerului de san are cea mai mare rata de succes.

Mamografia poate detecta peste 85% din tumorile sanului si rezultatele sunt mai bune daca screeningul este corelat cu examinarea fizica.
Este evident ca examenul screening la femeile peste 50 de ani reduce numarul de decese datorate cancerului de san.

Este un avantaj real diagnosticarea cancerului de san intr-un stadiu cat mai precoce , intr-o faza in care este posibila indepartarea doar a unei parti mici de glanda mamara, cu o probabilitate mai mare de vindecare.

Indicatiile screeningului:

Societatea Americana pentru Cancer recomanda tuturor femeilor care nu prezinta nici un fel de simptome si care nu detecteaza noduli mamari sa urmeze aceste indicatii:

– dupa 20 de ani sa-si faca autoexaminarea sanilor (sa-si palpeze sanii) o data pe luna
– femeile cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani trebuie sa fie examinate de catre un medic la fiecare 3 ani si anual dupa ce implinesc 40 de ani
– prima mamografie, de baza, se efectueaza intre 35-40 de ani
– pentru femeile cu varste cuprinse intre 40-49 de ani mamografia se efectueaza la fiecare 1-2 ani
– dupa 50 de ani, mamografia trebuie sa se faca anual.

Femeile care au un istoric personal sau familial de tumori mamare trebuie sa colaboreze cu doctorul lor si sa se programeze pentru examinare mai frecvent. Oricum, tesutul mamar la femeile mai tinere (mai tinere de 30 de ani) este mai dens, ceea ce face mai dificila detectarea micilor modificari ce pot sa apara pe mamografie.
Aceste femei pot face examen screening pentru tumorile mamare cu ajutorul ecografiei sau ultrasunetelor o data la fiecare 2-3 ani.